Izaberite stranicu

Kako izgleda proces hemijskog čišćenja? Kada se koristi usluga hemijskog čišćenja?

Hemijsko čišćenje odeće je proces uklanjanja mrlja i prljavštine sa tkanina pomoću rastvarača, a ne vode. Ova metoda čišćenja koristi hemikalije koje su sposobne da uklone prljavštinu i mrlje bez oštećenja
tkanina.

Ovaj proces se obično koristi za čišćenje osetljivih materijala koji ne smeju biti prani u vodi, kao što su svila, kašmir i vuna. Takođe se koristi za uklanjanje tvrdokornih mrlja koje ne mogu biti uklonjene pranjem u vodi.

Proces hemijskog čišćenja se obično sastoji od tri faze: pretretman, hemijsko čišćenje i završno peglanje i pakovanje.

Pretretman obično uključuje tretiranje mrlja i prljavštine pre hemijskog čišćenja. Ovaj korak je posebno važan za uklanjanje tvrdokornih mrlja.
Tretman se obično vrši pomoću specijalnih sredstava za uklanjanje mrlja.

Hemijsko čišćenje obično uključuje postavljanje tkanine u posebnu mašinu koja koristi rastvarač za uklanjanje mrlja i prljavštine. Ovaj rastvarač je obično etilen ili perchlorethylene. Mašina za hemijsko čišćenje ima i posebne filtere koji sprečavaju ispuštanje štetnih hemikalija u vazduh.

Završno peglanje i pakovanje obuhvataju peglanje i savijanje odeće nakon hemijskog čišćenja. Ovo osigurava da odeća izgleda uredno i spremno za nošenje.

Ukratko, korišćenje hemijskog čišćenja je neophodno za očuvanje osetljivih tkanina i materijala koji ne smeju biti prani u vodi. Takođe je korisno za uklanjanje tvrdokornih mrlja koje se ne mogu ukloniti
pranjem u vodi.

Međutim, hemijsko čišćenje može biti skuplje od pranja u vodi. Takođe, ove hemikalije mogu biti štetne za okolinu ako se ne koriste pravilno.
Zbog toga, važno je odabrati profesionalne hemijske čistače koji koriste bezbedne i održive metode čišćenja.

Ukratko, hemijsko čišćenje odeće je korisna opcija za očuvanje osetljivih tkanina.